Maakuntaviesti kiertopalkinto VU:lle 1958

3.10.2018

Viipurin Urheilijat voitti hiihdossa Helsingin maakuntaviestin kolmesti 1950-luvulla ja sai kiertopalkinnon omakseen. Voittovuodet olivat 1954, 1956 ja 1958. Vuonna 1956 viesti hiihdettiin Helsingissä, Helsingin maalaiskunnassa ja Espoossa kierrelleellä ladulla. Lumiolot mahdollistivat näin pitkän radan. Maali oli Olympiastadionin vieressä:

”Loppiaisena kokoontuikin 17 joukkuetta Vanhankaupungin rantaan Arabian lähettyville. Sää oli sumuinen ja keli nollan vaiheilla. Latu kiersi kaupungin pohjoispuolitse aina Viherlaaksoon saakka, josta se palasi Stadionin juurella olevaan maaliin. Klo 9 ampui Esko Palmio lähtölaukauksen ja taistelu alkoi.

Ensimmäisessä vaihdossa Herttoniemessä johti Helsingin Suunnistajat muutamalla sekunnilla perässään meidän Väyrynen. Mellunkylässä oli johdossa Toverien joukkue ja toisena edelleen VU, suksilla P. Siimelä. Tikkurilassa nousi valtava meteli, kun sinne saapuikin ensimmäisenä VU:n Pentti Neuvonen hiihdettyään osuutensa parhaiten koko joukosta. Etumatka oli runsas minuutti.

Tämän jälkeen ei sitten muilla ollutkaan asiaa kärkeen. Pentti Siimelän vaimo Anja-Kaarina, Kari Honkanen, Seppo Neuvonen (Pentin veli), Uuno Pykäläinen, Pauli Räisänen, Arvo Luukkonen ja Aki Salmela venyttivät eron lähes viiteen minuuttiin. VU:n hyvää menestystä täydensi kakkosjoukkueen neljäs tila. Kolmas joukkueemmekin oli seitsemäs.”

Vuonna 1957 kiertopalkinto oli katkolla. Helsingin Poliisi-Voimailijat oli kuitenkin vahvempi. VU sijoittui viestissä toiseksi. Seuraavana vuonna VU lähti yrittämään voittoa tosissaan.

”Loppiaisena käytiin taas ankara latutaistelu maakuntaviestissä. Alkuasetelma olikin tavallista jännittävämpi, sillä meillä oli kiertopalkinto katkolla. Sääntöjen mukaan kolmen kiinnityksen ei tarvitse olla perättäisiä. Pelätyin vastustajamme HPV oli tietysti myös latautunut hyvin, olihan sillä puolustettavana edellisen vuoden voitto.

Herttoniemessä asettui lähtöviivalle 13 joukkuetta. Keli oli hyvä, pakkasta 12 astetta. Latu kierteli pääasiassa peltoaukeita, joilla oli eniten lunta ja tuntuvasti tuulta. Vaihdot tapahtuivat HH:n majan lähellä. Kovaa luontoa kysyvälle ensimmäiselle, naisten osuudelle asetti VU hiihtäjä-keihäänheittäjä Toivolan, joka piti tuntuman kärkeen. Toinen Toivola, Pentti, jatkoi ja luovutti viestin Pentti Neuvoselle, joka edellisen vuoden tapaan hiihti hyvin, meni väkisin kärkeen ja repäisi pienen eronkin. Unto hirvi lisäsi etumatkaa hiihtäen osuuden nopeimman ajan. Eero Vainio, Juho Väyrynen (osuudellaan 2), Erkki Pitkänen, Reino Putaansuu (2), Seppo Neuvonen (2) ja Aki Salmela (2) pitivät sellaista vauhtia, etteivät heidän takanaan keskenään taistelleet HH:n ja HPV:n joukkueet päässeet kuin joskus pitemmillä aukeilla näkemään VU:n miehen kaukana edellään. Akilla oli varaa ottaa ankkuriosuus turhia repimättä.

Lähes neljä minuuttia oli maalissa eroa ja komea kiertopalkinto oli meidän! Tänäkin vuonna kakkosjoukkueemme oli neljäs, olipa sen Luukkonen III osuudella kolmanneksi paras, samoin IV osuudella Heikki Rapo. V välillä oli Siimelä toinen ja nopeampi ykkösjoukkueemme miestä.”

Tämän jälkeen viestiä hallitsi HPV ja VU sijoittui toiseksi useita kertoja peräkkäin. Maakuntaviesti olikin 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa ”pääasiassa HPV:n ja VU:n keskinen kilpailu”.

Vuonna 1961 viestin järjestelyt olivat VU:n vastuulla. Kilpailu hiihdettiin Malmin ampumaradan maastossa. Lumiolot olivat vaikeat, sillä kertalleen pohjustettu ja tehty latu suli ennen loppiaista. Viesti voitiin hiihtää 15. tammikuuta, vaikka lunta ei ollut liikaa: ”Ratamestari Luukkonen saattoi pyyhkiä hikeä, ampua lähtölaukauksen ja toivoa, että latu kestäisi 24 joukkueen hiihtää 14 kierrosta kunkin, sillä kilpailun alkaessa vallitsi vesikeli”. Latu kesti ja VU sijoittui jälleen toiseksi.

Teksti: Jouko Kokkonen

Lähde: VU:n 50-vuotishistoriikki