Naisten ensimmäisen keihään EM-kullan Suomeen toi Päivi Alafrantti

29.8.2018

Ilman tulosta karsinnassa ja lopulta EM-kulta finaalin päätteeksi. Miten ihmeessä se on mahdollista? Taustalla oli tietenkin Suomen tekemä protesti, joka meni läpi ja Päivi Alafrantti sai heittää EM-finaalissa karsinnan tuloksetta jäämisestä huolimatta.

EM-kilpailut 1990 käytiin silloisessa Jugoslaviassa, nykyisessä Kroatiassa, Splitissä. Suomen ainoan mitalin kisoista toi Viipurin Urheilijoiden Päivi Alafrantti 29.8. voittamalla naisten keihäänheiton tuloksella. Erikoisen kisasta teki se, että Alafrantilla ei karsinnassa ollut yhtään mitattua heittoa ja pöytäkirjassa merkintä NM (no mark, "ei tulosta"). Heitot tulivat lappeelleen alas ja ne liputettiin punaisiksi. Suomi teki asiasta kuitenkin protestin ja videotarkistelujen jälkeen Alafrantille aukesi paikka finaaliin. Tämän annetun mahdollisuuden hän käytti hyväkseen parhaalla mahdollisella tavalla - nimittäin nappaamalla EM-kultaa viidennen kierroksen 67,68 kantaneella heitollaan. Alafrantin EM-kulta oli ensimmäinen laatuaan - aiemmin kukaan suomalaisnainen ei ollut EM-keihäskultaa voittanut. Helsingin MM-kisoissa 1983 Tiina Lillak oli heittänyt maailmanmestariksi mutta Alafrantti oli ensimmäinen, jonka kaulaa koristi EM-kultamitali. Toisen ja kolmannen sijan Splitin keihäskisassa veivät Itä-Saksan kaksikko Karen Forkel - Petra Felke.

Kansallisella tasolla Alafrantti saavutti uransa aikana yhdeksän Kalevan Kisa -mitalia, joista kaksi kultaista, neljä hopeista ja kolme pronssista. Pronssimitaleista kaksi tuli kakkoslajista kuulantyönnöstä. Suomen kaikkien aikojen tilastoissa Alafrantin Splitissä heittämä ennätystulos 67,68 riittää vanhan keihäsmallin listalla kolmanneksi.

Katso video EM-Splitistä: EM-keihäskulta Alafrantille YLE:n Elävässä arkistossa.

Teksti: Tanja Taipale