Eka kerta pääkaupungin poluilla 1974

15.9.2018

Ajatuksen massajuoksun järjestämisestä esitti joulukuussa 1973 Harald Mellin. Seura lähti kehittelemään ideaa ja syksyllä 1974 pamahti lähtölaukaus.

”Ensimmäinen Pääkaupunki-juoksu järjestettiin 13.10. Sitä valmisteltiin jo talvesta alkaen ja aikaisempi Helsinki-juoksu nimikin muuttui, kun Pääkaupunki-lehti tuli mukaan tiedottamaan voimakkaasti juoksusta ja hankkimaan arvokkaat palkinnot.

Luulisi olevan yksinkertaista pistää vain juoksijat lähtöviivalle ja ottaa heidät maalissa vastaan. Mutta paljon kaikenlaista suunnittelua ja järjestelyä tarvittiin, ennen kuin 1700-päinen joukko voitiin päästää maastoon. Tarvittiin huoltoasemia, lääkintämiehiä, poliiseja, radan suunnittelua ja kunnostamista, palkintojen hankkimista jne.

Kisoista tulikin heti alusta alkaen menestys, kun sääkin vielä suosi niitä. Ylipormestari Teuvo Aura ampui lähtölaukauksen. Miesten joukkuekilpailun kiertopalkinto oli harvinaisuus, sillä pokaali oli ainut, mitä saatiin aikoinaan pelastetuksi VU:n arvokkaasta palkintokokoelmasta.

Miesten sarjan voitti (Reino) Paukkonen ennen (Seppo) Nikkaria ja (Tapio) Kantasta, joukkuekilpailun voitti VU. (Irja) Pettinen voitti naisten sarjan, joten Paukkosen perheessä riemuittiin, Irja oli näet kihloissa Reino Paukkosen kanssa.

Hölkkäsarjan loppuunjuosseiden kesken arvottiin mm. televisio.”

Hölkkä vakiinnuttikin heti paikkansa juoksukalenterissa. Jo heti ensimmäisen syksykirmaisun jälkeen Juoksija-lehden lukijat äänestivät Pääkaupunkijuoksun kolmanneksi parhaaksi juoksutapahtumaksi Suomessa.

Syksyllä 1975 juoksijoita oli jo 2 488. Iso tapahtuma pani VU:n järjestelykoneiston lujille. Timo Paarman mukaan ”järjestelyissä havaittiin vielä parantamisen varaa nimenomaan huollossa ja maaliruuhkan selvittämisessä”.

Teksti: Jouko Kokkonen

Lähde: Timo Paarma, VU:n 60-vuotishistoriikki.