Ensimmäiset Marskin kisat vuonna 1952

20.9.2018

Viipurin Urheilijat järjesti yhdessä Helsingin Kisa-Veikkojen, Helsingin Poliisi-Voimailijoiden, Tapanilan Erän ja Huopalahden Hurjien kanssa stadionilla ensimmäiset Marskin kisat 4. kesäkuuta 1952. Tuolloin oli kulunut 85 vuotta marsalkka C. G. Mannerheimin syntymästä.

Mannerheim oli kuollut tammikuussa 1951. Hänen hautajaisensa olivat paitsi suuri kansallinen surujuhla, myös hiljainen protesti Neuvostoliiton suuntaan. Samassa hengessä olivat liikkeellä myös Marskin kisojen järjestäjät.

Ensimmäisten Marskin kisojen päätapaus oli Viipurin Urheilijoiden riveihin palanneen Matti Järvisen ja Berliinin olympiavoittajan Gerhard Stöckin keihäskilpailu. Järvinen oli 43-vuotiaana veteraanina edelleen hyvässä kunnossa ja voitti tuloksella 63,84. Stöck heitti hänkin kelpo kaaren, 58,43.

Kilpailuiden ohjelmaan kuului sotilasviesti Mannerheimin kotitalolta stadionille. Stadionilla paras kilpailu nähtiin 3 000 metrin estejuoksussa, jonka voitti Olavi Rinteenpää ajalla 9.09,4. Rinteenpää sijoittui runsaat puolitoista kuukautta myöhemmin samalla areenalla olympiakisoissa neljänneksi.

Vuonna 1953 Marskin kisoihin osallistuivat ranskalaiset huippujuoksija Alain Mimoun ja Patrick El Mabrouk. Mimoun voitti 5 000 metriä ajalla 14.18,8. Mabrouk oli 1 500 metrillä toinen. Hän hävisi kirikamppailun kahdella kymmenyksellä Ilmari Taipaleelle, jonka voittoaika oli 3.51,2. Tapahtuman järjestäjänä toimi VU:n lisäksi Helsingin Toverit, joka nimestään huolimatta oli SVUL:n seura.

Marskin kisojen järjestäminen jatkui 1960-luvulle saakka. Kilpailujen nimi vääntyi leikkimielisesti Marksin kisoiksi.

Teksti: Jouko Kokkonen