Katsaus päättyneeseen vuoteen 2020

1.1.2021

Vuosi 2021 alkaa VU:n, urheilun ja koko maailman kannalta toiveikkaissa tunnelmissa. Vaikka koronavirus on muuttanut jokapäiväistä elämäämme, äskettäin alkaneet rokotukset voivat siirtää arkemme ja sen mukana liikunnan ja urheilun normaalimpaan tilaan. Vaikka päättynyt vuosi 2020 muistetaan varmasti ongelmistaan ja haasteistaan, haluan tässä kirjoituksessa tuoda esiin myös niitä hyviä asioita, joita olemme vuoden mittaan saaneet kokea Viipurin Urheilijoissa.

Viime vuosi aloitettiin tuttuun tapaan harjoittelemalla ja kilpailemalla hallissa melko normaalisti maaliskuun alkuun asti. Kevät toi meille kaikille uuden tilanteen, mutta kesäkuun alkaessa lasten ja nuorten harjoitukset olivat päässeet palaamaan normaaliin rytmiin. Heteniityn kentällä ja lähimaastoissa riitti innokkaita harjoittelijoita. Käsidesi ja turvavälit olivat poikkeavia elementtejä, mutta ne tutut asiat: liikkumisen riemu, ohjaajat ja valmentajat jakamassa ohjeita, hyvä ryhmähenki ja jopa uskomattoman hyvä sää viikosta toiseen olivat tallella.

Yleisurheilu sai kesällä mediassa hyvin huomiota. Kotimaisia kilpailuja pystyttiin järjestämään ja niissä nähtiin hyviä suorituksia. Arvokilpailut kuitenkin peruttiin tai siirrettiin. Olympialaisten ja Suomen kannalta kiinnostavien jalkapallon EM-kilpailujen siirtyminen olivat tietysti urheilu-uutisten aiheina, mutta myös yleisurheilun EM-kisat jäivät pitämättä. Monen suomalaisen urheilijan ja penkkiurheilijan harmiksi ne peruttiin kokonaan.

Yksi vuoden hienoimmista yleisurheilusuorituksista nähtiin VU:n Kristian Pullin hyppäämänä kesäkauden alussa. Leppävaaran stadionilla hypätty 827 on pituushypyn uusi Suomen ennätys. Tämä ennätys jäi voimaan ainakin toistaiseksi, mutta Kristian on aivan varmasti valmis hyppäämään vieläkin pidemmälle ensi kesänä. Myöhemmin kesällä Kristian voitti Kalevan kisoissa pituushypyn Suomen mestaruuden ja samoin voitto tuli myös Ruotsi-ottelussa. Kristian palkittiin vuoden yleisurheilijan palkinnolla koko Suomessa ja on ehdolla myös vuoden urheilija -tittelin saajaksi.

Muitakin hienoja suorituksia nähtiin VU:laisilta aikuisten SM-kisoissa päättyneen vuoden aikana. Kalevan kisoissa Antti Ruuskanen otti odotetusti mitalin keihäänheitoissa ja vasta pari vuotta pitkään aitamatkaan keskittynyt Martta Rautala juoksi hopeaa 400 metrin aitajuoksussa. Hienoja juoksuja nähtiin myös Viivi Avikaiselta ja Noora Hyyryseltä. Vaikka nuori Eelis Uitto kärsi kesällä loukkaantumisesta, hän nappasi jo viime talven hallikaudella ensimmäisen aikuisten sarjan SM-mitalin juoksemalla kolmanneksi 800 metrillä. 

Jos aikuisten puolella menestys on ollut ihan mukavaa, niin nuorten puolella se on ollut vähintään yhtä hyvää. Yritin itse laskea kesän SM-kilpailuissa nuorten sarjoissa saavutetut VU:laisten sijoitukset kuuden parhaan joukkoon ja päädyin lukuun 27! Määrä on hieno, vaikka tämä rajaa suoraan pois monta hyvää suoritusta nuorten ikäluokista eikä edes huomioi SM-kisaikää nuorempien, eli alle 14-vuotiaiden saavutuksia. Kaikki 27 suoritusta nähtiin 1417-vuotiailta urheilijoilta, joten muutaman vuoden päästä jotkut heistä saattavat olla aikuisten sarjassa tekemässä hienoja tuloksia. Sitä ennen pitää kuitenkin tehdä monta hyvää harjoitusta. Viime kauden palkituista löytyy oma uutinen.

Seurojen välisessä seuraliiga-kilpailussa VU sijoittui Suomessa sijalle 13. Sijoitus on paras kymmeneen vuoteen ja esimerkiksi vuonna 2019 olimme sijalla 18. Yleisurheiluseuroja joilla on toimintaa, löytyy yli 300. Saimme myös kasvatettua seuran urheilijoiden määrää vuonna 2020 eniten koko piirin alueella, kun sitä mitataan lisenssien määrällä. Erityisesti lasten ja nuorten lisenssimäärät ovat kasvaneet. Nuorisotoiminkilpailussa olimme Suomessa sijalla 9, kun vuonna 2019 olimme 23. Suunta on siis oikea.

Yleisurheilu ja VU on kuitenkin paljon muutakin kuin mitalien ja pisteiden laskemista. Vaikeasta vuodesta huolimatta saimme järjestettyä Länsiväyläjuoksun ja Pääkaupunkijuoksun ja olimme mukana järjestämässä Helsinki City Running Day -tapahtumaa. Järjestimme Toukokuun kisat ja Vuosaari Gamesit, Helsyn junnuottelut sekä lukuisia seurakilpailuja. Kaiken tämän järjestämiseen on tarvittu monia vapaaehtoisia. Kiitän suuresti kaikkia, jotka ovat olleet mukana tekemässä ja toteuttamassa näitä tapahtumia! Osa tapahtumista on meille taloudellisesti merkittäviä ja osa taas toteuttaa urheiluseuran syvintä tarkoitusta olla olemassa. 


Lopuksi vielä muutamat kiitokset:

Kiitos ohjaajat ja valmentajat: teidän avulla treenien arki pyörii ja nuoret kehittyvät!

Kiitos huoltajat, jotka mahdollistatte tämän harrastuksen lapsillenne!

Kiitos nuorisovastaava Katja Ruth!

Kiitos Ilkka Pekkala työstäsi seuran eteen!

Kiitos Timo Ruuhijärvi toimintamme johtamisesta!

Kiitos Tapani Taavitsainen kaikesta, mitä teet huippu-urheilun eteen VU:ssa ja koko Suomessa!

Kiitos seuran hallitus hyvästä yhteistyöstä ja kaikesta tuesta!

Kiitos kaikki VU:n tukijat ja yhteistyökumppanit! Erityisesti Helsingin kaupungin tuki ja Urlus-säätiön palkinto ovat meille merkittäviä asioita.

Kiitos urheilijat ja te kaikki, jotka kannatte ylpeydellä VU:n värejä ja olette mukana toiminnassa!


Hyvää, toiveikasta ja urheilullista vuotta 2021 kaikille!

Hannes Alarotu

Puheenjohtaja, Viipurin Urheilijat