Messuja Puotilassa

15.10.2018

Raha on aina ollut tiukassa urheiluseuroille. Viipurin Urheilijat kokeili 1960–1970-lukujen vaihteessa varainhankinnassaan messujen järjestämistä. Ajatus lähti itämään, kun seurassa urheilleen pikajuoksija Sirpa Korhosen isä, huonekalukauppias Tauno Korhonen esitti, että seura järjestäisi Puotilassa huonekalunäyttelyn. Korhonen lupasi tuoda maksutta tavarat ja VU saisi periä pääsymaksun.

Näyttely muuttui pienoismessuiksi, joille osallistui mukaan 14 liikettä. VU jakoi mainosmonisteet Puotilassa joka kotiin, ja mainosti tapahtumaa ulkojulisteilla ja lehdissä.

”Lehti-ilmoittelu sekä houkuttelevat arpajaispalkinnot vetivät yleisöä noin 1 500 henkeä. Television uutisissakin oli yli kahden minuutin välähdys sieltä. Mannekiineina muotinäytöksissä olivat seuramme tytöt ja pojat. Väinö Kangaspunta onnistui vaativassa kuuluttajan tehtävässä loistavasti.

Väkeä oli saapunut muistakin kaupunginosista. Niinpä Mallorcan-matkan voitti ensimmäisen kerran Puotilassa käynyt keskikaupungilta oleva herra. Näytteilleasettajat olivat erittäin tyytyväisiä. Tilaisuuden propaganda-arvo oli erittäin suuri.”

Pienoismessuilla oli kysyntää, sillä kauppakeskuksia tai suurmarketteja ei 1960-luvulla ollut. Lisäksi alueelle muutti koko ajan väkeä, joka sisusti kotejaan. VU jatkoi messujen järjestämistä 1970-luvun puolelle. Toiminta loppui yritysten ja yleisön kiinnostuksen hiipumiseen.

Teksti: Jouko Kokkonen

Lähteet: Timo Paarma, Viipurin Urheilijat 1959–1968 ja 1969–1978.