Pääkaupunkijuoksu täyttää 45 vuotta

13.8.2018

Pääkaupunkijuoksun reittikarttaa vuodelta 1974 Pirkkolan päästä.

Pääkaupunkijuoksu syntyi hölkkäkuumeen huumaamaan Suomeen. Syksyllä 1974 juostiin ensimmäisen kerran massoittain monessa muussakin paikassa kuin Helsingin Keskuspuistossa. Suurin osa näistä tapahtumista on jäänyt jo historiaan, mutta Pääkaupunkijuoksu sinnittelee edelleen.

Yksi Pääkaupunkijuoksun esikuvista oli Nurmijärvellä rankoissa maastoissa järjestetty 30 kilometriä pitkä Impivaaran juoksu. Ehdotuksen omasta massajuoksusta teki VU:n johtokunnan Harald Mellin. Paikaksi hän esitti Pirkkolaa ja matkaa lyhyemmäksi kuin Impivaaran juoksussa.

VU tarttui toimeen ja alkoi hahmotella hölkkää. Työnimenä oli Helsinki-juoksu. Päämatkaksi tuli 20 kilometriä. Nimi vaihtui, kun Pääkaupunki-lehti tuli tapahtuman tukijaksi. Lehteä ei enää ole, mutta juoksu jatkuu.

Hölkkä vakiinnutti heti paikkansa juoksukalenterissa. Jo heti ensimmäisen syksykirmaisun jälkeen Juoksija-lehden lukijat äänestivät Pääkaupunkijuoksun kolmanneksi parhaaksi juoksutapahtumaksi Suomessa.

Vaikka 1970-luvulla puhuttiin usein hölkästä, niin kuntoilijoidenkin meno Pirkkolan poluilla oli keskimäärin paljon vauhdikkaampaa kuin 2010-luvulla. Juoksuherätyksen saaneet suurten ikäluokkien edustajat painelivat saatuaan lapun rintaan verenmaku suussa.

Pirkkolan poluilla nähtiin usein VU:n omia huippunimiä. Lokakuussa 1977 juoksun voitti Tapio Kantanen, joka oli tunnettu myös hyvänä maastojuoksijana. ”Tapsalle” sopi hyvänä hiihtäjänä mainiosti myös se, että juoksu sai 1978 rinnalleen Pääkaupunkihiihdon.

Pääkaupunkijuoksu eli osallistujamäärällä mitaten vahvoja vuosia 1980-luvulla. Lokakuussa 1984 liikkeellä ”oli 4200 juoksijaa ja sää tietysti suosiollinen”. Tunnelmaa ei latistanut edes se, että seuran kärkinimet osallistuivat samaan aikaan Lidingö-loppetiin.

Osallistujamäärä taittui laskuun 1980-luvun lopussa. Syyskuussa 1989 juoksijoita oli runsaat 2 600. Naisten sarjan voitti juoksu-uransa huippuvuosia elänyt Päivi Tikkanen. Miehissä Matti Valkonen oli toinen ja Visa Orttenvuori viides.

Edellisviikonloppuna Valkonen oli voittanut Rahva Hääl -juoksun Tallinnassa. VU järjesti matkan, jolle lähti yli tuhat juoksunharrastajaa.

 

Teksti: Jouko Kokkonen